Skip naar content

Woningbouw: Stijgende cijfers, maar nog geen doorbraak

In 2024 hebben gemeenten vergunningen verleend voor de bouw van ruim 67.000 nieuwe woningen. Dit is een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor, maar het is nog niet genoeg om de woningcrisis op te lossen. Hoewel er tekenen van herstel zijn, waarschuwen experts dat er nog een lange weg te gaan is.

Een flinke stijging, maar nog geen reden tot feest

Het kabinet heeft als doel om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Het aantal verleende bouwvergunningen wordt vaak gezien als een graadmeter voor de woningmarkt, en in dat opzicht is de stijging van 21 procent ten opzichte van 2023 een positieve ontwikkeling. In dat jaar werden slechts 56.000 vergunningen verstrekt, een dieptepunt.

Vooral in het laatste kwartaal van 2024 kwam de vergunningverlening weer op gang.

Volgens woningbouwexpert Peter Boelhouwer is de stijging een goed teken, maar zeker nog geen reden om de vlag uit te hangen. “Het aantal vergunningen ligt nu weer op het niveau van de jaren voor 2023, maar dat betekent niet dat we op schema zitten voor de doelstellingen van het kabinet,” benadrukt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Personeelstekort blijft een probleem

Het duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar voordat een vergunde woning daadwerkelijk gebouwd is. Een van de grootste knelpunten blijft het tekort aan vakmensen in de bouwsector. Dit vertraagt het tempo waarin nieuwbouwwoningen daadwerkelijk worden opgeleverd.

Van de 67.000 vergunde woningen is de helft bestemd voor koop en de andere helft voor huur. Dit laatste is opvallend, want het is het grootste aantal vergunde huurwoningen in de afgelopen tien jaar. Dat is goed nieuws voor woningzoekenden die geen koopwoning kunnen of willen betalen.

Nieuwbouw blijft nodig

In 2024 werden er 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Daarnaast werden ook bestaande gebouwen omgebouwd tot woningen of gesplitst in meerdere wooneenheden. Toch blijft de vraag naar nieuwe huizen groot en zal de bouwsector flink moeten blijven groeien om de woningcrisis echt aan te pakken.

De stijging van het aantal vergunningen is een stap in de goede richting, maar structurele oplossingen blijven noodzakelijk. De overheid, gemeenten en bouwsector moeten samenwerken om zowel de vergunningverlening als de daadwerkelijke bouw te versnellen. Pas dan kunnen we écht spreken van een doorbraak in de woningcrisis.

Bron bekijken

Recente blogs

Singles veroveren de woningmarkt!

Steeds meer singles kopen een huis door ruimere leennormen en betaalbare woningen, maar dit vergroot de woningnood en verkleint de huurmarkt.

Lees meer

Tijd voor transparantie in het biedproces

De woningmarkt heeft een eerlijk biedsysteem nodig: transparant, gesloten en wettelijk geregeld, zodat iedereen een gelijke kans krijgt.

Lees meer

Hoe streng beleid en belastingen de woningmarkt op z’n kop zetten

Lees meer

Meer weten? Laten we kennis maken!

Bel ons direct of plan een afspraak.

Neem contact op